Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA), Türkiye’de merkezi bir konumda bulunan Kayseri ilinde, Afgan mülteciler tarafından 2009’da Afgan Mülteciler koordinatörü olarak gönülllü faaliyetlerine başladı. 2014 yılında gazeteci, doktor, akademisyen, mimar, mühendis ve diğer insani yardım çalışanları tarafından bağımsız ve kâr amacı gütmeyen resmi bir dernek olarak çalışmalarına devam etmiştir ve Türkiye’nin çeşitli illerindeki Afgan toplum liderleri ağının yönetim merkezi olarak hizmet vermektedir.

ARSA, gerçekleştirdiği faaliyetlerle hem mülteci hem de ev sahibi topluluklara hitap etmektedir. ARSA, mülteci ve sığınmacıların haklarına ve hizmetlerine ulaşmaları için sosyal ve hukuki destek sağlamakta; Kayseri’de Merkez ofis olmak üzere Türkiye genelinde 60'tan fazla ilde gönüllüleriyle birlikte faaliyet göstermektedir. Faaliyetlerimiz: tercümanlık, koruma hizmetleri, yönlendirme ve danışmanlık hizmeti, sosyal uyum etkinlikleri, savunuculuk ve akademik çalışmalardır. Psikososyal unsurlar temel alınarak; kadınlara yönelik mesleki ve beceri eğitimleri, sanat festivalleri, futbol turnuvaları, el sanatları fuarları, ilk yardım eğitimleri, Türkçe dil kursları ve diğer sosyo-kültürel aktiviteler aracılığıyla mülteciler ve ev sahibi topluluklar arasında sosyal uyum yaratmak ve karşılıklı güven inşa etmek amaçlanmıştır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ), Danimarka Mülteci Konseyi (Danish Refugee Council), Türk Hayırseverlik Fonları (Turkish Philanthropy Funds), Hayata Destek Derneği ve Türkiye Mülteci Konseyi çalışma ortaklarımızdır.

Kayseri Valiliği İl Göç İdaresi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Sivil Düşün Avrupa Birliği Programı, İsviçre büyükelçiliği, Mülteci Hakları Merkezi , Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, İltica ve Göç Araştırma Merkezi ise iş birliği içinde olduğumuz kurum ve kuruluşlardır.

ARSA, özellikle göç alanında ve hassas gruplarla çalışan diğer ulusal, uluslararası ve yerel kurum ve kuruluşların konferanslarında yer almış ve sunumlar yapmıştır. Türkiye genelinde geniş bir ağda 370 gönüllünün yardımı ile 60 ilde faaliyet gösteren ARSA, ayrıca mülteci liderliği ve temsilindeki iyi uygulamaların çoğaltılması ve uygulanması için avantaj sağlayan Afgan mülteci topluluk liderleri ağı ve Türkiye etrafındaki çeşitli illerdeki odak noktaları ile yakın iş birliği içinde çalışmaktadır.

ARSA, Oxfam adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu ile çalışmış ve bunun sonucunda Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşayan mülteci liderlerin katıldığı MENA Mülteciler Zirvesini 2019 yılında İstanbul’da gerçekleştirmiştir.  Bu kongrenin sonucu Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) tarafından Cenevre’de düzenlenen Küresel Mülteci Forumunda (The Global Refugee Forum) paylaşıldı. ARSA, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) Bölgesini temsil edecek iki kuruluştan biri olarak seçilmiştir.

Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan, barış ve ekonomik kalkınma alanında faaliyetleriyle tanınan HasNa Örgütü, özellikle Türkiye, Afganistan ve ötesindeki kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik verdiği mücadeleyle tanınan ARSA kurucusu ve Yönetim kurulu üyesi Dr.Zakira Hekmat’ı “2020 yılının Barış Elçisi” seçti.

2021 Yılında Göç alanında düzenlenen Angela Burdett-Coutts adına verilen ilk ödülü Dr. Zakira Hekmat'a verildi.

2021 yılında Dr. Zakira Hekmat, Supreme Master Ching Hai(Tayvan) tarafından “Parlayan Dünya Merhamet Ödülü” ile ödüllendirildi.

2021 Yılında İGAM tarafından Türkiye'de göç alanında düzenlenen ilk Angela Burdett-Coutts (Yoksulların kiraliçesi) ödülü ARSA Dernek Başkanı Dr. Zakira Hekmat'a verildi.

2022 yılında Dr. Zakira Hekmat, SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından "2022’nin Kadınları" ödülüne layık görüldü.

2023 yılında, Beyaz Saray'da,  Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü aldı.