Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA), merkezi Türkiye'de olan Kayseri ilinde bulunmaktadır ve Türkiye'nin diğer çeşitli illerindeki Afgan toplum liderleri ağının idari merkezi olarak hizmet vermektedir.

2009 yılında ARSA, gönüllü Afgan mülteciler aracılığıyla Afgan Mülteciler Koordinatörü olarak faaliyet göstermeye başladı. 2014 yılında gazeteciler, doktorlar, akademisyenler, mimarlar ve insani yardım çalışanları tarafından bağımsız ve kar amacı gütmeyen resmi bir dernek olarak kuruldu.

ARSA daha önce Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve diğer İlçe belediyeler, İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İsviçre Büyükelçiliği, Mavi Hilal Derneği, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve diğer sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa çeşitli projeler yürütmüştür.

Faaliyetler, hem mülteci hem de ev sahibi topluluklara hitap etmeyi ve mülteciler ve ev sahibi topluluklar arasında bir dizi psiko-sosyal unsur, genellikle kadınlara yönelik beceri eğitimi, festivaller, futbol turnuvaları, zanaat fuarları ve ilk yardım eğitimleri, sosyal uyum faaliyetleri. sanat ve kaligrafi dahil olmak üzere sosyo-kültürel faaliyetler aracılığıyla hedefe yönelik ve karşılıklı güven oluşturmayı amaçlamaktadır.

Yukarıda belirtildiği gibi, Afgan Mültecilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Kayseri'de yıllardır faaliyet göstermektedir ve toplum düzeyindeki tüm müdahalelerde yerel makamların, yönetim ve karar alma yapılarının yanı sıra STK'ların ve BMMYK'nın desteğini ve güvenilir itibarını kazanmıştır. Sosyal uyum çalışmaları kapsamında, Türkiye'deki mültecilere ve yerel halka bireysel danışmanlık, koruma desteği ve koruma hizmetlerine yönlendirmenin yanı sıra bilgilendirme toplantıları ve grup çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

ARSA, ulusal ve uluslararası konferanslara katılmış ve sunumlar yapmıştır. ARSA, Türkiye genelinde 370 gönüllünün yardımıyla 60 ilde faaliyet gösteriyor ve aynı zamanda Afgan mülteci topluluğu liderleri ağıyla ve Türkiye'deki çeşitli illere odaklanarak, mülteci liderliğinde iyi uygulamaların ve temsiliyetin çoğaltılması ve uygulanması için bir avantaj sağlıyor.

Göç alanında çalışan STK'lar arasındaki işbirliğinin önemine inandığımız için ARSA, Türkiye Mülteci Konseyi'nin (TMK) kurucu üyelerinden biridir. Bir çatı kuruluştur ve alanda çalışan 26 sivil toplum kuruluşu tarafından kurulmuştur. ARSA, Türkiye Mülteci Konseyi'nin önce Yönetim Kurulu Üyesi ve daha sonra Başkan Yardımcısı olarak seçilmiştir.

Afgan Mültecilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği AB Delegasyonu Türkiye'de 12 Temmuz 2017'de yapılan toplantıda, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve beraberindeki heyet Kayseri'ye gelerek ARSA ekibi ile görüştü. Toplantının amacı, Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin çalışmalarını daha yakından takip etmek ve Sivil Düşün Avrupa Birliği Programı aktivistlerinin desteğiyle "Afgan Sığınmacıların Yaşam Koşulları ve Avrupa'ya Kaçış Nedenleri" 2016 raporunun sonuçlarını sunmaktı.

ARSA, Oxfam ile birlikte çalışarak 2019'da Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşayan mülteci liderlerinin katıldığı MENA Mülteci Zirvesi'ni İstanbul'da düzenledi. Bu Kongrenin sonucu Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından Cenevre'de düzenlenen Küresel Mülteci Forumu'nda paylaşıldı. ARSA, MENA'yı (Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi) temsil eden iki kuruluştan biri olarak seçildi.